8 september 2021 is het Wereldwijde CF dag.

CF

Cystic Fibrosis, Taaislijmziekte, kortom CF is een erfelijke, blijvende en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte.


Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als je CF hebt, is het slijm erg taai en dik.

In Nederland lijden zo’n 1.500 mensen aan CF. Wekelijks komt er één baby met CF ter wereld.


Behandeling kan bestaan uit medicijnen die het slijm verdunnen en ontstekingen tegengaan. Of uit fysiotherapie. Een fysiotherapeut leert mensen met CF om het slijm goed op te hoesten. Ook een energieverrijkt dieet hoort vaak bij de behandeling van CF. Dit om darmverstoppingen te verhelpen en gewichtsverlies te voorkomen. Soms als behandelingen niet voldoende effect hebben, kan een longtransplantatie helpen.

Genezen van CF is echter nog niet mogelijk.


ACTIE

Stichting Muco & Friends is vastberaden CF te verslaan.
De Stichting Muco & Friends zamelt geld in door verkoop van knuffels, acties, aandacht in de media, etcetera.

Dit geld draagt de Stichting Muco & Friends af aan Wetenschappelijk Onderzoek. Wetenschappers zijn dag in dag uit druk in de weer om CF behandelbaar te maken op zoek naar de sleutel om CF te genezen.


Informatie over deze Wetenschappelijke Onderzoeken kunt u terugvinden onder het kopje onderzoeken op de beginpagina van de site van de Stichting Muco & Friends.


In de week van 1 tot en met 8 september 2021 besteedt de Stichting Muco & Friends aandacht aan het belang van Onderzoek naar behandeling en genezing van CF.


In voornoemde week schrijven mensen die met CF te maken hebben een persoonlijk verhaal en biedt de Stichting Muco & Friends de knuffel van die dag aan tegen een gereduceerde prijs.


8 september 2021 is het Wereldwijde CF dag!

De Stichting Muco & Friends hoopt op 8 september 2021 een mooi bedrag te kunnen overmaken om Wetenschappelijk Onderzoek naar betere behandeling en genezing van CF financieel te ondersteunen.